Neurologische revalidatie is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op het behandelen van neurologische aandoeningen. De klemtoon ligt op het verbeteren van de motorische functies en verminderen van de beperkingen die ontstaan als gevolg van een neurologische aandoening.
Veel mensen houden aan een beroerte of CVA blijvende letsels over. Deze gevolgen kunnen het normale dagdagelijks functioneren erg hinderen. Na het ontslag uit het ziekenhuis wordt de therapie ambulant verder gezet.
Afhankelijk van de specifieke noden, zal een revalidatieprogramma op maat opgesteld worden. Hierbij komen onder meer volgende aspecten aan bod:
- Verbeteren van de mobiliteit (opnieuw leren staan en stappen)
- Evenwichtstherapie en coördinatieoefeningen
- Spierkracht trainen
Na CVA of beroerte
Bij aandoeningen zoals Parkinson, multiple sclerose, amyotrofische laterale sclerose en myopathie gaan de motorische functies langzaam achteruit. De revalidatie is gericht op het onderhouden van de bestaande fysieke mogelijkheden, valpreventie, voorkomen van mobiliteitsbeperking (door gewrichtsverstijving en spierverkortingen), …
Patiënten met neurologische hersenaandoening
De revalidatie van patiënten met perifere zenuwletsels wordt steeds afgestemd op de individuele noden van de patiënt en kan bestaan uit verschillende doelstellingen:
- Onderhouden en verbeteren van beweeglijkheid
- Verbeteren spierkracht
- Aanleren van compensatiestrategieën
- Gebruik van hulpmiddelen