Een kinderkinesitherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van problemen in de motorische ontwikkeling van het kind. Het kinesitherapeutisch werkveld is breed, hier volgt een kort overzicht van welke problematieken allemaal aan bod kunnen komen en waar we als kinesitherapeut kunnen ingrijpen.
Tips/adviezen en behandeling bij baby’s met vertraagde of variante ontwikkeling.
Tijdens de motorische ontwikkeling doorloopt het kind een aantal motorische mijlpalen (oprichten in buiklig, rollen, zitten, kruipen, stappen …) Bij sommige kinderen verloopt deze ontwikkeling minder vanzelfsprekend. De behandeling is erop gericht om de normale ontwikkeling zo goed mogelijk te stimuleren op een speelse manier. Ouderinstructie, handling en positionering vormen hierbij een belangrijk onderdeel van de therapie.
Ontwikkelingsstimulatie
Ook baby’s met VKH kunnen hier terecht.
We behandelen een voorkeurshouding met daarbij al dan niet een schedelvervorming door gericht handelingsadvies te geven en eventuele bobaththerapie op te starten.
Om de evolutie van de schedelvervorming objectief te kunnen evalueren, wordt de omtrek van het hoofdje gemeten met behulp van plagiocephalometrie. (www.ekwip.nl)
Voorkeurshouding of plagiocefalie
Psychomotore therapie richt zich op het kind in zijn totaliteit. Er wordt gewerkt op het verbeteren van zowel fijne als grofmotorische vaardigheden bij kinderen met milde neuromotorische problemen of DCD.
Er wordt ook aandacht gegeven voor visueel ruimtelijke problemen en de ontwikkeling van coördinatie en lateralisatie.
Voor de start van de therapie wordt eerst een gestandaardiseerde test afgenomen. Zo kan de psychomotorische therapie volledig op maat van je kind worden opgesteld.
Psychomotorische revalidatie
Typ10 is een programma waarbij kinderen leren typen op een speelse manier. Deze methode houdt speciaal rekening met leer- en ontwikkelingsproblemen.
TYP10
Bobath therapie wordt door de arts voorgesteld om uw kind te helpen bepaalde moeilijkheden in zijn psychomotorische ontwikkeling te overwinnen.
Het concept wordt toegepast bij baby’s, kinderen en adolescenten met heel uiteenlopende moeilijkheden. Dit kan gaan van kinderen met een vertraagde ontwikkeling tot kinderen met neurologische aandoeningen zoals CP (cerebrale parese), spina bifida en NAH (niet-aangeboren hersenletsels). Ook bij kinderen die prematuur (te vroeg) of dysmatuur (te klein) geboren worden, wordt deze therapie vaak toegepast.
Lees verder op de website van de Bobath ABBV (www.bobath.be)
Bobath
Behandeling van baby’s en kinderen van alle leeftijden met ademhalingsproblemen of
(recidiverende) luchtweginfecties
Autogene drainage
Sommige orthopedische problemen zijn al vanaf de geboorte zichtbaar zoals klompvoetjes of heupdysplasie. Andere orthopedische problemen worden pas opgemerkt later in de ontwikkeling bv tenenlopen, X-benen, scoliose …
Daarnaast worden ook kinderen en adolescenten met acute trauma’s zoals o.a. fracturen en enkeldistorsie behandeld.